Blog | AFAS maximaal benutten door optimalisaties

Als AFAS-gebruiker heb je ooit een initiële fase doorlopen: de implementatie.

Of dit nu 10 maanden of 15 jaar geleden is, je bent momenteel up and running. Dit ervaar je als prettig, want — zo redeneer je — je hoeft niets meer aan het systeem te veranderen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Lees verder…

Vooruitgang =

Continue verandering.

Vrijwel elke organisatie heeft continu te maken met veranderingen. Zaken als groei, krimp, nieuwe producten, gewijzigde diensten en overnames hebben allemaal impact op je gebruik van AFAS. Daar komt bij dat de ERP-leverancier regelmatig nieuwe functionaliteiten toevoegt. Met zoveel dynamiek om je heen is het niet logisch dat AFAS statisch (oftewel, onveranderd) blijft.

Weiger je wijzigingen door te voeren, dan zullen medewerkers langzaamaan steeds meer buiten het systeem om gaan doen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat zij voor het creëren van rapporten uitwijken naar een andere applicatie. Zulke suboptimale processen wil je vermijden, want daarmee gaat de efficiëntieslag die je met AFAS hebt gemaakt, verloren.

Kort gezegd: als je je software nu én in de toekomst maximaal wilt benutten, moet je verandering omarmen. De vraag is: hoe doe je dat? En hoe weet je welke nieuwe functionaliteiten jouw bestaande inrichting écht verrijken? Wij geven je zes tips!

1. Zorg voor een goede

Regie op je processen.

Alles valt of staat met een goede kennis van AFAS. Zorg daarom dat je deze in huis hebt. Door de verantwoordelijkheid voor AFAS te beleggen bij een expert die op de hoogte is, blijf je altijd up-to-date.

2. Werk met een

Deskundige applicatiebeheerder.

De naam zegt het al: een applicatiebeheerder zorgt dat de applicatie blijft draaien. Deze expert heeft veel kennis van nieuwe AFAS-functionaliteiten en kan daarom nuttige informatie delen binnen de organisatie. Werk dus met een goede applicatiebeheerder, of dit nu een interne medewerker óf een externe partij is.

Structurele ondersteuning nodig?

3. Faciliteer

Kennisdeling.

Wat speelt er binnen afdelingen? Hoe zien de huidige processen eruit? Welke verbeteringen kan je doorvoeren om deze te optimaliseren? Het is cruciaal om kennis met elkaar te delen omtrent het reilen en zeilen binnen de organisatie. Zorg daarom dat je periodiek met elkaar overlegt. Zo borg je alle processen en wijzigingen

4. Volg

AFAS-sessies.

Deelnemen aan alle AFAS-trainingen is waarschijnlijk niet te doen voor je.
Maar volg in ieder geval de volgende sessies:

  • De AFAS Open (die één keer per jaar wordt georganiseerd)
  • De inspraaksessies van AFAS
  • De Dag van de Applicatiebeheerder

Via deze drie sessies kan je als klant kosteloos bijblijven omtrent de nieuwste ontwikkelingen!

5. Doe mee aan

Inspiratiesessies.

Werk je met een AFAS-partner zoals DIFFERIT, laat deze dan een tot drie keer per jaar een inspiratiesessie voor je organiseren. Bij DIFFERIT doen we voorafgaand aan zo’n sessie een quickscan om te bekijken hoe de zaken ervoor staan in je organisatie. We nemen de inrichting van de applicatie onder de loep en interviewen medewerkers, bijvoorbeeld om erachter te komen waar zij tegenaan lopen. Tijdens een interactieve inspiratiesessie geven we vervolgens inzicht in de functionaliteiten die heel goed bij jouw organisatie zouden passen. Ook leggen we concreet uit welke resultaten je hiermee kan bereiken. Zo maken we je wegwijs in nieuwe optimalisatiemogelijkheden.

Inspiratiesessie plannen?

6. Doelen in kaart brengen

Interne roadmap.

Wat wil je precies met AFAS bereiken op het gebied van interne bedrijfsvoering? Het is belangrijk dat je je doelen in kaart brengt voordat je veranderingen doorvoert. Zet daarom een interne roadmap op. Beschrijf met welk doel je een project start, hoeveel tijd je nodig hebt om het project te doorlopen en welke experts je moet aanhaken. Deel de roadmap binnen je organisatie, zodat iedereen op de hoogte is van je plannen!

AFAS-implemantatie
 

Direct

Aan de slag?.

Ben je een klant van DIFFERIT en wil je direct aan de slag met deze tips? Wij bieden je de optie om je op langere termijn te ondersteunen. Daarbij ben je verzekerd van applicatiebeheer en een aantal vaste momenten voor inspiratiesessies. Ook kunnen we je helpen bij het opstellen van een roadmap.

Ben je nog geen klant bij ons? Boek dan een mini-quickscan en een vrijblijvende inspiratiesessie!

Contact opnemen

Blog | Thuiswerk of reiskostenvergoeding

Blog | GRIP OP JE DATA EN EFFICIËNTER WERKEN MET POWER BI

Blog | 10 manieren om InSite in te zetten als intranet