Grip op je data en efficiënter werken: de kracht van Power BI

Blog | 3 Power BI-opties

Binnen je bedrijf bestaat een flinke hoeveelheid data. Daarmee ga je regelmatig aan de slag. Je voegt data samen, laat er formules op los en trekt daar conclusies uit. Een tijdrovende, foutgevoelige taak. En toch ga je ermee door, want je hebt inzicht in je processen nodig. Bestaat er een efficiëntere aanpak?

Realtime inzichten gebruiken als stuurinformatie:

3 Power BI-opties.

In AFAS heb je veel data en processen ondergebracht. Wil je hierin inzicht krijgen? Met Power BI verricht je eenvoudig analyses. Middels een overzichtelijk dashboard heb je realtime inzicht in alle data die jij uit je processen wilt halen. Overzichtelijke tabellen en grafieken geven relevante informatie visueel weer, zodat jij in één oogopslag weet waar je aan toe bent. De opgedane inzichten kun je gebruiken als stuurinformatie.

Handig? Zeker. Maar waar mogelijkheden zijn, ontstaan óók vragen. Want wat voor soort processen kun je nu precies visualiseren met Power BI om meer inzicht te krijgen? Om je concrete handvatten te geven, zetten wij drie opties voor je op een rij!

Forecast Power BI
 

1. Financieel dashboard.

Wat is de stand van zaken wanneer het om je processen gaat? De medewerkers die in AFAS werken en het systeem beheren, hebben dit soort informatie vaak niet nodig. Voor de directie is deze kennis echter wél van belang.

Power BI haalt alle data realtime uit je AFAS-omgeving. Zo kan je een debiteuren- en crediteurenoverzicht maken, je belangrijkste klanten op een rij zetten en in kaart brengen waar de omzet vandaan komt. Ook is het mogelijk om een forecast te doen. Op basis van data kan je bijvoorbeeld voorspellen wat je de komende periode verwacht binnen te halen.

Welke informatie je precies uit AFAS wilt destilleren, bepaal je bij het creëren van het Power BI-dashboard. Na de inrichtingsfase haalt het dashboard alle relevante informatie op uit AFAS om deze weer te geven in de tabellen, grafieken en kleuren van jouw voorkeur. Door de visuele weergave zie je direct hoe je ervoor staat.

Projecten Power BI
 

2. Inzicht in projecten.

In AFAS kan je de gehele administratie rondom projecten doen. Van de offerte tot de looptijd en de gemaakte kosten: alle projectinformatie registreer je op een stamkaart in AFAS. Deze kun je terugvinden in het systeem. Maar wat doe je als je een overzicht van alle projecten en de bijbehorende statussen nodig hebt, die verspreid staan over het systeem?

Power BI biedt uitkomst. Wanneer je de projectadministratie afhandelt in AFAS, zorgt Power BI namelijk voor een handige projectkaart. Hierop zie je terug in welke implementatiefase je zit, of je binnen het budget bent gebleven (of in hoeverre je hiervan ben afgeweken) en welke kosten je de komende tijd verwacht te maken. Naar deze kaart hoef je niet te zoeken — de projectleider kan het Power BI-dashboard op ieder gewenst moment openen om de status quo van projecten in te zien.

Declarabiliteit Power BI
 

3. Visualisatie van KPI's.

Als je met KPI’s werkt, moet je bepaalde doelstellingen halen — bijvoorbeeld op het gebied van productiviteit of omzet. Dit betekent dat je regelmatig dient te controleren of je op de goede weg zit.

Stel, je wilt weten hoe je bedrijf ervoor staat met betrekking tot een specifieke KPI. Om daarachter te komen, moet je weten hoeveel tijd medewerkers hebben besteed aan interne werkzaamheden en hoeveel uren zij voor klanten hebben gewerkt. Deze data staan allemaal in AFAS, maar je moet er wel naar zoeken. Als je de gelogde informatie handmatig doorspit, krijg je uiteindelijk de antwoorden die je zoekt. Maar dat kost zeeën van tijd.

Gelukkig kan het een stuk simpeler. Dit soort informatie kan je namelijk heel goed visualiseren met Power BI. Zo zorg je dat de in AFAS gelogde informatie in cijfers wordt uitgedrukt. Het resultaat? Je legt de vinger op verbeterpunten, zodat je de efficiency kan verhogen en processen kan optimaliseren!

Eindeloze mogelijkheden

binnen én buiten AFAS.

Middels Power BI krijg je op een hele visuele manier inzicht in cijfers. Zo kan je sturing geven en processen laten aansluiten op je huidige bedrijfsdata.

Maar je hóeft data niet alleen uit AFAS te halen. Het is ook mogelijk om gegevens te combineren met andere bronnen of om formules los te laten op data, bijvoorbeeld wanneer je de benodigde uren voor een project berekent. Zo creëer je geheel nieuwe overzichten én inzichten.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Heb je begeleiding en ondersteuning nodig bij het inrichten van een Power BI-dashboard? Schakel de ervaren AFAS-experts van DifferIT in. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Hulp nodig bij jouw Power BI inrichting?