Zó gaan je seizoensgebonden medewerkers snel aan de slag!

Blog | Seizoensgebonden krachten invoeren in AFAS

De coronacrisis is nog niet voorbij, maar inmiddels mogen we weer veel. Dit betekent dat er in bepaalde sectoren extra handjes nodig zijn — vooral dáár waar seizoensgebonden arbeid van oudsher belangrijk is, zoals in de horeca. Als je binnen zo’n sector opereert, kan het voorkomen dat je in zeer korte tijd veel nieuwe mensen moet aannemen. Het is essentieel dat zij snel aan de slag kunnen om de plotselinge drukte op te vangen. Hoe realiseer je dit?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je wilt voorkomen dat je elke nieuwe medewerker handmatig moet invoeren in je systeem. Als AFAS-gebruiker kan je het véél slimmer aanpakken. Hoe? Door gebruik te maken van vier handige functionaliteiten! Lees verder…

1. Werving en selectie inrichten.

AFAS biedt een functionaliteit waarmee sollicitanten hun eigen gegevens binnen een portal kunnen invullen. Zij krijgen inloggegevens om dit te doen. De kandidaat vult daarna zelf al zijn gegevens in op het systeem. Je kan vervolgens (doormiddel van een workflow) automatisch berichten verzenden. Het aannemen of afwijzen van kandidaten is dan geregeld met slechts enkele muisklikken.

2. Indienstprofielen creëren.

Als je 10 nieuwe seizoensgebonden krachten handmatig in Profit wilt invoeren, kost dat je veel tijd. Hoewel zij eigenlijk allemaal hetzelfde profiel hebben, moet je per persoon alle benodigde velden aanvinken. Dat kan makkelijker! Binnen AFAS kan je namelijk gebruikmaken van indienstprofielen via InSite. Daarmee leg je bepaalde standaardinformatie eenmalig aan de achterkant vast, zoals dienstbetrekking, soort medewerker, arbeidsvoorwaarden en looncomponenten (dit laatste kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer een oproepkracht geen recht heeft op de reiskostenvergoeding die een vaste medewerker ontvangt).

Vervolgens hoef je van elke nieuwe medewerker slechts enkele persoonsgegevens in te voeren, zoals naam en datum van indiensttreding. Hét voordeel: je kan medewerkers heel snel invoeren in InSite, omdat de automatische instellingen voor een bepaald type medewerker helemaal goed staan!

3. Medewerkers opnieuw in dienst melden (oproepkrachten).

Stel, een oproepkracht werkt alleen in de maanden juli en augustus voor je bedrijf. Op het moment dat je de medewerker uit dienst meldt, blijft deze in het systeem bestaan. Gaat hij of zij weer voor je aan de slag, dan kan je de functionaliteit ‘opnieuw in dienst melden’ gebruiken. Daarmee haal je de bestaande gegevens van de oproepkracht automatisch op in het systeem. Heel tijdbesparend!

Wil je gedetailleerde informatie over het opnieuw in dienst melden van medewerkers? Dit artikel leidt je stapsgewijs door het proces heen.

4. Meerdere tijdelijke contracten bijhouden.

Bij het in dienst nemen van medewerkers moet je je natuurlijk aan wet- en regelgeving houden. Werk je van tijd tot tijd met terugkerende krachten, dan kan de ketenbepaling relevant voor je zijn. Deze schrijft voor dat een medewerker na drie arbeidscontracten een vast contract moet krijgen.

Als je vaker met dezelfde tijdelijke krachten werkt, moet je dus goed bijhouden welke medewerker welk contract heeft. Doe je dit handmatig, dan kost dat veel tijd en inspanning. Gelukkig kan je in AFAS inregelen dat je een signaal krijgt wanneer het maximum is bereikt. Handig, want zo hoef jij hiervoor geen ingewikkelde administratie op te zetten!

SeizoensgebondenSeizoensgebonden medewerker
 

Efficiënt inrichten

Hulp nodig?.

Neem gerust eens contact met ons op. Wij zetten onze kennis en expertise graag in om te zorgen dat jouw seizoensgebonden medewerkers snel aan de slag kunnen.

Contact opnemen

Blog: zo richt je je AFAS workflows goed in!